Adem Demaçi, Mandela i Ballkanit!

Adem Demaçi, një mbrojtës i të drejtave të njeriut që mishëronte rezistencën kombëtare të Kosovës dhe shpesh quhej Mandela i Ballkanit, vdiq në 82 vjeç. Nënkryetari Xhavit Haliti ndërpreu seancën parlamentare të së enjtes për të raportuar vdekjen e Demaçi duke thënë; njeriu që kaloi 28 vjet të jetës së tij në burgjet serbe ka vdekur. Parlamenti në Prishtinë mbajti një minutë heshtje dhe pezulloi seancën. Presidenti Hashim Thaçi shpalli tri ditë zie, duke shtuar se funerali i Demaçi do të ishte me nderimet më të larta shtetërore. Shefi i spitalit të Prishtinës Bujar Gashi tha se Demaçi vdiq nga shkaqe natyrore. Demaçi, i cili ka studiuar literaturë, ligj dhe arsim, u njoh fillimisht si shkrimtar, veçanërisht për romanin e tij të vitit 1958 të titulluar Gjarpërinjtë e Gjakut, i cili hulumtoi gjakmarrjen në Kosovë dhe Shqipëri. 

Një mbrojtës i të drejtave të njeriut Demaçi u arrestua tri herë dhe kaloi 28 vjet burg për t’i rezistuar regjimit komunist të atëhershëm të Jugosllavisë. Në vitin 1991, ai u nderua me Çmimin Saharov të Parlamentit Europian për Lirinë e Mendimit dhe në vitin 2010 mori Urdhrin Hero të Kosovës. Ai ishte gjithashtu për një kohë politikani kryesor i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK), luftëtarët e pavarësisë në luftën e vendit 1998-1999, e cila përfundoi pasi NATO ndërhyri për të ndaluar një goditje të përgjakshme të serbëve kundër separatistëve shqiptarë të Kosovës. Demaçi asnjëherë nuk ka qenë i lidhur ngushtë me një grup politik, duke qenë kritik ndaj udhëheqësve të tyre dhe jo të kënaqur me marrëveshjen ndërkombëtare me Serbinë që i dha fund luftës. Pas luftës, Demaçi ende mori pjesë në politikë, mbajti disa postime në media dhe u përfshi më shumë në mbrojtjen e të drejtave të pakicave. 

Sharing is caring!