Gabim i madh i sigurisë gjendet në procesorët Intel

Një mangësi e sigurisë është gjetur në pothuajse të gjithë procesorët Intel që do të kërkojnë ndreqje brenda Windows, macOS dhe Linux, sipas raporteve. Zhvilluesit aktualisht po përpiqen prapa skenave për të rregulluar vrimat e rëndësishme të sigurisë brenda patate të skuqura Intel, me arna tashmë të disponueshme në disa versione të Linux dhe disa versione të testimit të Windows, megjithëse rregullimet pritet të ngadalësojnë ndjeshëm kompjuterat. Detajet specifike të gabimit, që duket se ndikojnë pothuajse në të gjithë procesorët Intel të bërë në dekadën e fundit dhe për këtë arsye miliona kompjuterë që drejton pothuajse çdo sistem operativ, nuk janë bërë publike.

Por detajet e ndreqimeve që po zhvillohen tregojnë çështje që kanë të bëjnë me qasjen në pjesë të sigurta të memories së një kompjuteri nga programet e rregullta. Frikësohet se gabimi i sigurisë brenda procesorëve Intel mund të përdoret për të hyrë në fjalëkalime, detajet e identifikimit dhe informacione të tjera të mbrojtura në kompjuter. Sistemet moderne të operimit mbështeten në patate të skuqura të Intel për të ofruar disa shërbime thelbësore të sigurisë – por në qoftë se një zbulim është gjetur, atëherë vetë sistemet operative do të duhet të përditësohen për të bërë punën që ata besonin se patate të skuqura Intel po bënin siç duhet", tha eksperti i pavarur i sigurisë Graham Cluley. Rregullimet përfshijnë lëvizjen e kujtesës që përdoret nga thelbi i sistemit operativ të kompjuterit, i njohur si kerneli, larg asaj që përdoret nga programet normale. Në këtë mënyrë, programet normale, duke përfshirë ndonjë gjë nga javascript nga një faqe interneti në lojërat kompjuterike, nuk mund të manipulohen për të shfrytëzuar vrima dhe për të fituar qasje në kujtesën e mbrojtur të kernelit. Por zbatimi i rregullimit pritet të ndikojë ndjeshëm në performancën e kompjuterit, duke bërë disa veprime deri në rreth 30% më ngadalë. Qendra Kombëtare e Sigurisë Kibernetike e Mbretërisë së Bashkuar (NCSC) tha se ishte në dijeni të çështjes dhe se ishin prodhuar arna.

Ndërsa përdoruesit e zakonshëm të kompjuterit mund të shohin probleme të performancës, meta e sigurisë gjithashtu ndikon në serverët e cloud, me Amazon, Microsoft dhe Google që të gjithë duhet të rregullojnë bug-in me arna të reduktimit të performancës. Ashpërsia e saktë e mangësisë ende nuk është zbuluar publikisht, por gjatësitë që merren nga zhvilluesit e sistemit operativ për të rregulluar diçka tregon se ata e shohin atë si një problem serioz që duket se nuk mund të rregullohet me një përditësim të vogël. Lajm i mirë është se duket sikur kjo metë ka qenë e njohur për (por është e qetë) për disa muaj. Lajm i keq është se përdoruesit do të duhet përsëri të instalojnë një përditësim të sigurisë dhe bizneset ka të ngjarë të kenë rinisjen e mijëra kompjuterëve për të zbatuar rregullimet , tha Cluley. Më shumë detaje pritet të zbulohen sapo të përfundojë këtë javë, së bashku me rregullimet për sistemet operative. Intel nuk iu përgjigj kërkesës për komente.

Sharing is caring!