Portret shqiptari. Juristi që ndihmon bashkëkombasit në Itali! (Aplikacioni ÇAJ MALI që të ndihmon falas për të marrë shtetësinë italiane).

Itali, pas diplomimit si jurist, shpik app-in që ndihmon të huajt e tjerë të aplikojnë për nënshtetësi.
Ai ia doli dhe tani buzëqesh, i turpshëm dhe krenar, duke menduar për historinë e tij. Një udhëtim gjatë të cilit ai fitoi përvojë që tani e vë në dispozicion për qytetarët e tjerë që aspirojnë të bëhen italianë. Ermir Lushnjari – 35 vjeçar, i lindur në Fier, Shqipëri – që nga viti 2011 është një shtetas italian. Për njëzet vjet ai ka jetuar në Verbania, ku në 2014-ën – pasi është diplomuar në ligj – bashkëpunon me studion e avokates Paola Zanoia.
Ai ka bërë një rrugë të gjatë dhe ai është i pari që e pranon këtë. Në Itali arriti me anije, ilegal, duke shmangur kontrollet rutinë portuale. Familja e tij – nëna, babai, motra dhe vëllai më i madh – jetonin prej disa vitesh në Verbania, por procedura e ribashkimit në fund të viteve 1990, me Shqipërinë që po përballej me një krizë serioze socio-ekonomike, ishte shumë komplekse.
Pasi u vendos në Verbania, si një i mitur me prindërit tashmë në Itali, nuk e pati shumë të vështirë të merrte leje për të qëndruar, por pa mundësinë për t’ju përkushtuar ekskluzivisht shkollës. Për një vit rresht ai punoi në një lavazho dhe për njëmbëdhjetë të tjerë në një dyqan zdrukthtarie. Në mbrëmje studionte: në moshën 22 vjeçare u diplomua në liceun linguistik. Më pas Lushnjari u regjistrua në kursin trevjeçar dhe vetëm kur, me dy vjet më vonë, mori gradën e magjistraturës dhe hoqi dorë nga zdrukthtaria. Puna e tij tani konsiston në këshillim ligjor, përkthim dhe interpretime për gjykatën e Verbanisë.
Legjislacioni mbi imigracionin është fusha e tij e specializimit dhe që nga shkurti Ermir Lushnjari ka hedhur në internet një aplikacion, që do të shkarkohet falas, i cili i ka fituar ftesën në Tiranë, më 1 qershor nga ana e ministrit Pandeli Majko. Aplikimi – të cilin e ka quajtur Caj Mali, një pije tradicionale ballkanike – përcjell informacione, përditësohet vazhdimisht, në mënyrë të thjeshtë dhe të menjëhershme, duke arritur të japë përgjigje të personalizuara.
«Me këtë Aplikacion u bëj thirrje atyre që kanë pak kohë dhe disa mjete, ekonomike dhe kulturore, për t’u kujdesur për procedurën e aplikimit për nënshtetësi. Tekstet e shkruara një herë i vura nën gjykimin e të njohurit të kombësive të ndryshme: kineze, ruse, afrikane, amerikane e jugut. Janë ata që më udhëzuan që të gjeja, në italisht, formën më të kuptueshme”.
Qëndrimi në Itali, i pandërprerë për 10 vjet për qytetarët jo të BE-së, është parakushti kryesor për kërkesën për nënshtetësi. Praktika kalon nëpër zyra të ndryshme – stacionin e policisë, prefekturën, ministrinë – dhe zgjat me vite. «Kërkesa më e përsëritur janë sugjerimet për të përshpejtuar hetimin» thekson ai. Sapo të futni të dhënat, verifikohet ecuria e praktikës, gjithçka gjenerohet automatikisht: modelet e plotësuara për t’u përcjellë për të kërkuar dokumente. Me kusht që të mos ketë pengesa, këtu janë module të tjera për të kërkuar përgjigjen.
“Ligji aktual që rregullon ardhjen e të huajve në Itali është një paradoks. Nëse u lejohet të vijë tek ata që e dinë se kanë një punë, çdo gjë do të ishte e thjeshtë, pa ngopur një treg të paligjshëm. Njerëzit që kërkojnë të kenë një shans në jetë, do t’i paguajnë të njëjtat shifra shtetit italian dhe jo kontrabandistëve dhe prodhuesve të dokumenteve të rreme. Kjo do të ishte gjithashtu mënyra më e mirë për të vënë krimin e organizuar shqiptar jashtë veprimit në Itali”. Lushnjari është i bindur, duke bërë gjithçka të funksionojë më mirë është e mundur. Dhe ai u përpoq të japë kontributin e tij.

Sharing is caring!