SHBA do t’i japë fund politikave që Mariuana te lulëzoje

Prokurori i Përgjithshëm Jeff Sessions ka shfuqizuar një politikë të kohës së Obamës që hapi rrugën për marihuanë të legalizuar të lulëzonte në shtete anembanë vendit duke krijuar konfuzion të ri rreth zbatimit dhe përdorimit vetëm tre ditë pas hyrjes në fuqi të një ligji të ri legalizimi në Kaliforni. Zyrtari i lartë i zbatimit të ligjit të presidentit Donald Trump njoftoi ndryshimin të enjten. Në vend të politikës së mëparshme të zbatimit të federatës, qëndrimi i ri i Sessions do t’u lejojë prokurorëve federalë, ku marihuana është e ligjshme të vendosë se sa agresive të zbatohen ligjet e gjata federale që e ndalojnë atë. Plani i sesionit tërhoqi kundërshtimin e menjëhershëm të fortë nga senatori republikan, Cory Gardner, Kolorado, një nga tetë shtete që kanë legalizuar marihuanën për përdorim rekreativ.

Gardner tha në një cicëroj se Departamenti i Drejtësisë ka shkelur vullnetin e votuesve në Kolorado dhe shtete të tjera. Ai tha se veprimi do të ishte në kundërshtim me atë që Sesionet i kishin thënë para se të konfirmohej avokati i përgjithshëm dhe se ai ishte i përgatitur të merrte të gjitha hapat e nevojshëm për të luftuar hapin duke përfshirë mbajtjen e konfirmimit të kandidatëve të Departamentit të Drejtësisë. Sesionet shfuqizuan politikën nga Departamenti i Drejtësisë i Presidentit Barak Obama, i cili në përgjithësi ka ndaluar zyrtarët federalë të zbatimit të ligjit që të ndërhyjnë në shitjet e marijuanës në shtetet ku droga është e ligjshme. Për të vendosur se cilat aktivitete të marihuanës duhet të ndiqen sipas këtyre ligjeve me burimet e fundme të Departamentit, prokurorët duhet të ndjekin parimet e vendosura që qeverisin të gjitha ndjekjet federale, duke marrë parasysh seriozitetin e krimit dhe ndikimin e tij në komunitet. memo një faqe për prokurorët federal të vendit. Masa nga Prokurori i Përgjithshëm i Trump ka të ngjarë të jetë i sigurt për të shtuar konfuzion në lidhje me nëse është në rregull rritja, blerja ose përdorimi i mariuanes në shtetet ku droga është e ligjshme. Ajo vjen vetëm pas dyqaneve të hapura në Kaliforni, duke nisur atë që pritet të bëhet tregu më i madh në botë për marihuanën rekreative ligjore dhe si sondazhet tregojnë se një shumicë e fortë amerikanë besojnë se droga duhet të jetë e ligjshme.

Ndërsa Sesionet po kryejnë një agjendë të Departamentit të Drejtësisë që ndjek prioritetet kryesore të Trump për çështje të tilla si emigracioni dhe opioidet, ndryshimet në politikën e marihuanës pasqyrojnë shqetësimet e tij. Pikëpamjet personale të Trump mbi marihuanën mbeten kryesisht të panjohura. Sesionet, te cilët kanë sulmuar marijuanën si të krahasueshme me heroinën dhe e kanë fajësuar atë për spikes në dhunë, ishin pritur të rrisin zbatimin. Avokuesit e marijuanës argumentojnë se legalizimi i drogës eliminon nevojën për një treg të zi dhe ka gjasa të zvogëlojë dhunën, meqë kriminelët nuk do të kontrollonin më tregtinë e marijuanës. Administrata e Obamës në vitin 2013 njoftoi se nuk do të qëndrojë në rrugën e shteteve që legalizojnë marihuanën, për sa kohë që zyrtarët vepruan për të mbajtur atë nga emigrimi në vende ku mbeti jashtë ligjit dhe për të mbajtur atë nga duart e bandave kriminale dhe fëmijëve. Sesionet po e anulojnë atë memorandum, të shkruar nga Zëvendës Prokurori i Përgjithshëm James M. Cole, i cili kishte pastruar disa nga pasiguritë rreth asaj se si qeveria federale do të reagonte pasi shtetet filluan të lejonin shitjet për qëllime rekreative dhe mjekësore. Biznesi i marijuanës që nga ajo kohë është bërë një industri e sofistikuar, multimilionare që ndihmon në financimin e disa programeve qeveritare. Tetë shtete dhe Distrikti i Kolumbisë kanë legalizuar marihuanën për përdorim rekreativ, dhe vetëm shitjet e Kalifornisë parashikohen të sjellin 1 miliardë dollarë në vit në të ardhurat tatimore brenda disa viteve. Por Departamenti i Sesionit të Drejtësisë besonte se memorja e Cole krijoi një port të sigurt për shitjet e marijuanës që janë federale të paligjshme, thanë zyrtarët e Departamentit të Drejtësisë. Sesionet në memorandumin e quajtur udhëzimi i Obamës të panevojshme. Politika e Sesionit do t’i lejojë avokatët amerikanë në të gjithë vendin të vendosin se çfarë lloj burimesh federale duhet t’i kushtojnë zbatimit të marihuanës bazuar në atë që ata e shohin si prioritete në rrethet e tyre. Zyrtarët nuk mund të thonë se cili do të jetë ndikimi përfundimtar në industrinë ligjore apo nëse kjo do të çojë në ndjekje penale më të mëdha. As nuk është e qartë se si memorandumi mund të prekë shtetet ku marihuana është e ligjshme për qëllime mjekësore. Një amendament i Kongresit bllokon Departamentin e Drejtësisë nga ndërhyrja në programet mjekësore të marihuanës në shtetet ku është e lejuar. Zyrtarët e drejtësisë thanë se do të ndiqnin ligjin, por nuk do të përjashtonin mundësinë e ndjekjes penale të lidhura me mjekësi-marihuanë. Sesionet dhe disa zyrtarë të zbatimit të ligjit në shtete të tilla si Kolorado fajësojnë legalizimin për një sërë problemesh, duke përfshirë trafikantët e drogës që kanë përfituar nga ligjet e liga të marijuanës për të rritur ilegalisht dhe për të transportuar drogën përgjatë vijave shtetërore, ku mund të shitet për shumë më tepër. Vendimi ishte një fitore për kundërshtarët e marijuanës të cilët kishin kërkuar nga Sesionet të marrin masa. Nuk ka strehë më të sigurt në lidhje me qeverinë federale dhe marihuanën, por është edhe fillimi i tregimit dhe jo fundi, tha Kevin Sabet, president dhe drejtor ekzekutiv i qasjeve të zgjuara për marihuanën, i cili ishte midis disa anti-marihuanë avokatë që u takuan me Sesione muajin e kaluar. Kjo është një fitore, do të thahet shumë investime institucionale që kanë shkuar drejt marihuanës në pesë vitet e fundit. Kërcënimet për një goditje federale kanë liberalët e bashkuar që kundërshtojnë shpenzimet njerëzore të një lufte në tenxhere me konservatorët që e shohin atë si një çështje e të drejtave të shteteve. Disa në zbatimin e ligjit mbështesin një qasje më të ashpër, por një grup dypartiak i senatorëve në mars i kërkoi Sesioneve të mbështesin politikën ekzistuese të marihuanës. Të tjerë në Kongres kanë kërkuar mënyra për të mbrojtur dhe promovuar bizneset e legalizuara. Avokuesit e marijuanës shpejt dënuan masën e Seancave si një kthim në politikat e vjetëruara të luftës kundër drogës që pakicat e prekura padrejtësisht. Sesionet dëshirojnë të mbajnë një sistem që ka çuar në një padrejtësi të jashtëzakonshme … dhe kjo ka humbur burimet federale në një shkallë të madhe, tha Maria McFarland Sanchez-Moreno, drejtor ekzekutiv i Aleancës për Politikat e Drogës. Nëse Sesionet mendojnë se ka kuptim në aspektin e prioriteteve prokuroriale, ai është në një gjendje shumë të çuditshme ideologjike ose një problem shumë problematik. Një sesion task forumi i mbledhur për të studiuar politikën e poteve nuk bëri asnjë rekomandim për të përhapur industrinë ligjore por inkurajoi zyrtarët e Departamentit të Drejtësisë që të vazhdonin shqyrtimin e qasjes më të duarve të administratës Obama ndaj zbatimit të marihuanës, diçka që Sesione premtoi të bënte që kur ai mori detyrën. Ndryshimi gjithashtu pasqyron edhe një mënyrë tjetër në të cilën Sesionet, të cilët shërbyen si prokurorë federal në kulmin e luftës së drogës në Mobile, Alabama, kanë përmbysur politikat e drejtësisë penale të kohës së Obamës që synonin të lehtësonin mbipopullimin në burgjet federale dhe kontribuan në një rishqyrtim se si kriminelët e drogës janë ndjekur dhe dënuar. Ndërsa paraardhësi i tij demokrat Eric Holder u tha prokurorëve federalë të shmangin kërkimin e dënimeve minimale të detyrueshme gjatë akuzimit të disa shkelësve të nivelit të ulët të drogës, për shembull, Sesioni lëshoi ​​një urdhër duke kërkuar të kundërtën, duke u thënë atyre të ndjekin akuzat më serioze të mundshme ndaj shumicës së të dyshuarve.

Sharing is caring!