Si të bëheni boksier i mirë

A doni të bëheni boksier i mirë?

Boksierët duhet të kenë një kombinim të qëndrueshmërisë, forcës, ekulibrit dhe shpejtësisë për të shkëlqyer. Të bëhesh një boksier i mirë kërkon përkushtim dhe punë të vështirë. Ju mund të stërviteni vetë, por bashkimi me një palestër dhe trajnimi me boksierë të tjerë mund të ngrhni aftësitë tuaja në nivelin më te lartë.

1. Bashkohuni me klasa boksi!

Marrja e klasave të boksit mund t’ju ndihmojë të përmirësoni teknikën tuaj duke marrë udhëzime nga ekspertë. Kontrolloni në internet, gazetën tuaj lokale dhe palestra lokale për të gjetur klasa. Ju mund të stërviteni vetë, por do të bëheni boksier më i mirë nëse jeni duke u trajnuar zyrtarisht. Trajnimet formale do t’ju ndihmojnë gjithashtu të takoni boksierë të tjerë me të cilët ju mund të stërviteni dhe mësoni më shumë.

2. Praktika me doreza boksi në një thes!

Një thes i rëndë mund të përdoret për të praktikuar të gjitha grushta. Godiani thesin dhe konsiderojeni atë si nje kundershtarë në ring!. Gjithmonë kthehuni në qëndrimin tuaj luftarak pas çdo grushti. Gjithmonë mbrohuni me dorën tuaj të pa shtrire ne godite. Nëse nuk jeni anëtar i një palestër boksi, mund të blini një thes dhe një palë doreza në internet ose në një dyqan mallrash sportive. 

3. Goditi “dardhen” me shpejtësi.

Goditjet me shpejtësi do t’ju ndihmojë me ritmin, kohën, kordinimin e syve të duarve dhe qëndrueshmërinë. Goditjet me shpejtësi do të shkojnë mbrapa dhe me radhë 3 herë për çdo herë që e goditni. Goditeni “dardhen” me dorën tuaj të djathtë dy herë dhe pastaj goditeni përseri me dorën tuaj të majtë dy herë. Përdorni pjesën e përparme të grushtit tuaj për goditjen tuaj të parë dhe të fundit të grushtit tuaj për goditjen tuaj të dytë. Qëndroni direkt në para të “dardhes” jo në qëndrimin tuaj të boksierit. Gjithashtu niveli i syve tuaj duhet të jet drejt me vendin ku ju godiani. Filloni duke praktikuar një grusht të vetëm. Plotësoni 3 grupe prej 10 grushta.

4. Merrni në qëndrimin e boksit.

Në pozicionin e boksit këmba dhe dora e majtë duhet te jen kryesuse (para). Mbaje mjekrën poshtë me dorën tënde të pasme (zakonisht dora jote e djathtë) që ruan mjekrën. Dora jote duhet të jetë rreth 4 deri në 6 cm nga mjekra, dhe bërrylat duhet të futen brenda. Qëndroni pak anash, kështu që gjoksi yt i tërë nuk po përballet me kundërshtarin tuaj. Gjunjët duhet të jenë pak të përkulur dhe këmbët tuaja duhet të jenë pak më të gjera se gjerësia e shpatullës. Nëse ju godisni persëri doren që dodisni duhet ta sillni ne pozicionin fillestare. Dora jote e pasme do të jetë dora jote e djathtë, dora jote udhëheqse do jetë dora e majtë.

5. Hidhe një goditje.

Një goditje e saktë është goditja më e rëndësishme. Ndihmoni ta mbani kundërshtarin tuaj larg nga ju duke e goditur. Mbani mjekrën tuaj poshtë dhe mbrojeni mjekrën tuaj me dorën tuaj të pasme, ndërsa ju godisni. Zgjasni krahun tuaj plotësisht dhe shpejt dhe pastaj kthejeni krahun tuaj në pozicionin fillestar të qëndrimit. Ju kurrë nuk duhet të përkulesh ose të pengohesh për të goditur kundërshtarin tënd. Nëse e ndien nevojën për ta bërë këtë, ju nuk jeni në një pozitë të mirë për të hedhur një goditje.

6. Hidhe një kroshe.

Një kryq (Kroshe) është një grusht i hedhur me dorën tuaj të pasme dhe është më i fuqishëm se një goditje direkte. Ruaje mjekrën tënde me dorën tënde të plumbit dhe pastaj zgjas plotësisht dorën tënde të pasme. Ndërsa hedhni kroshen tuaj, mbani këmbën tuaj të pasme në mënyrë që thembra juaj të jetë lart dhe këmbët tuaja janë ende në tokë. Rrotulloni trupin tuaj në drejtim të kundërt të orës kur zgjasni krahun tuaj dhe bëheni pak përpara. Rrotulloni grushtin tuaj ndërsa punoni, në mënyrë që pëllëmbën e këmbes tuaj të ballafaqohet me dysheme. Sillni dorën tuaj mbrapa për të mbrojtur mjekrën tuaj pasi të keni hedhur grushtin. Mos harroni të mbani gjunjët e vendosur në mënyrë që të mos e humbni ekulibrin tuaj.

7. Hidhni një grep.

Një goditje grep është një grusht që përdoret për të goditur kundërshtarin tuaj në krah. ju mund të përdorni doren tuaj dominuse. Beni krahun tuaj në një kënd 90 gradë dhe rrotullohen trupin tuaj në drejtimin që godisni. Përqëndroje këmbën tënde në anë të goditjes. Mbroni mjekrën tuaj me dorën tuaj të kundërt, ndërsa hedhni një goditje. Nëse hedhni me dorën tuaj të majtë, mbështillni këmbën tuaj të majtë. Nëse hedhni me dorën tuaj të djathtë, mbështillni këmbën tuaj të djathtë.

8. Hedh një aperkat.

Ju zakonisht me kete llojë goditje do hidhni kundershtarin tuaj ne tokë nëse ai në këte moment ka ulur koken. Ky është një grusht që përdoret per te goditur barkun ose mjekrren e kundershtarit. Ju mund të hedhni një të tillë me dorën tuaj të parëm ose të pasme. Për të hedhur me krahun tuaj të majtë (parëm), uleni kokën tuaj në pjesën e jashtme të këmbës tuaj të majtë, ktheni gjoksin dhe belin tuaj nga ana djathtë, dhe rrotullohuni trupin tuaj një lëvizje lart, ndërsa hedhni goditjen. Një aperkat me dorën tuaj të pasme zakonisht ndjeket nga një goditje me doren tuaj të parme. 

9. Hidhni një grusht të tepërt.

Përdorni dorën tuaj të pasme për të hedhur një grusht të tepërt. Harku i bërryrit tuaj të pasmë në një kënd 90-135 gradë dhe të lidhet në pjesën e jashtme të këmbës suaj të majtë. Beni këte gjuajtje për te goditur kokën e kundërshtarit tuaj. Rrotullo këmbën tënde të shpinës njëkohësisht me goditjen që bën. Ky grusht merr një kohë më të gjatë për të arritur kundërshtarin tuaj sesa goditjet e tjera. Këto goditje mos i perserisni shumë se kundershtari do kuptojë dhe mund të dilni huq.

10. Goditje me kombinime.

Pasi të jeni në gjendje të bëni të gjitha goditjet që i thamë më siper ateher, nisni dhe praktikoni kombinime e goditjeve. Ju duhet të praktikoni këto grushta derisa të bëhen natyrë e dytë për ju. Sa më shumë t’i praktikoni, aq më i shpejt dhe më efikas do të bëheni. Ju gjithashtu mund të filloni të lidhni kombinime të shumëfishta.

:Endrit Hoxhaj

Shenim

Ditët në vijim do flasim se si të mbrohemi në boks!

Sharing is caring!