Si të keni një mbrojtje të mirë në Boks!

Duke punuar në aftësitë tuaja mbrojtëse

1. Praktika duke u goditur.

Duke u goditur gjatë një lufte ju do humbisni shumë energji dhe do jeni të lodhur. Kur të lodhesh, do të jetë më e vështirë të mbash duart lart.  Për të përgatitur trupin tuaj për këtë, trajnoni me pesha 1.5  ose 2 kg rreth krahëve dhe këmbëve. Për t’u përgatitur për goditjet e trupit, mos e lini dikë të lëshojë goditje në stomak ndërsa ju po bëni godisni. 

2. Lëvizni kokën.

Përveç mbrojtjes së kokës me grushta, duhet të mësoni të lëvizni kokën për të mos u goditur. Një mënyrë e mirë për të lëvizur është të praktikoni të bëni letra me kokën tuaj. Provoni letrat e mëposhtme: A; lëvizni kokën tuaj në anën e pasme dhe pastaj poshtë

B; lëvizni kokën poshtë dhe pastaj kaloni anash

C; – lëvizni kokën prapa dhe pastaj rreth

3. Bëni sparing me një boksier tjetër.

Sparing është një kohë që ju të prakrikoni  aftësitë tuaja dhe të provoni kondicionimin tuaj. Sparingu ështe gjëja më e mirë qe mund të beni për te rritur aftesit tuaja ne ring, por nuk mund të përgatiten për ring me një kundërshtar amator. Spar me njerëz që janë një më madhësi të ndryshme nga ju janë ndryshe (p.sh. më të shpejtë, më të avancuar, goditje më të mirë, më të ngadaltë se ju etj.) Mos harroni se mësimi është rreth praktikimit dhe përmirësimit, duke mos goditur fortë apo të merni inate kundershtarin! 

4. Ndërprisni grushta kundërshtarin tuaj.

Kur kundërshtari juaj hedh një grusht, instikti juaj i parë do të jetë për të mbrojtur veten. Megjithatë, ju nuk duhet të prisni që kundërshtari juaj të përfundojë hedhjen e grushtave para se ju ta godisni. Kontrolloni grushta e kundërshtarin tuaj në vend që të fokusoheni në mbrojtje.  Gjithmonë mbani sytë tuaj në kundërshtarin tuaj si ju merrni një grusht dhe të përpiqet të mos mbështetet prapa.

5. Beni hije për të praktikuar aftësitë tuaja.

Boksi i hijes ju lejon të imagjinoni kundërshtarë dhe skenarë të ndryshëm. Praktikoni duke hedhur grushta, duke lëvizur kokën dhe duke lëvizur këmbët. Praktikoni kombinime të ndryshme. Përqendrohuni në teknikën tuaj dhe shpejtësinë ndërsa gjuani grushtin tuaj. Mos vishni doreza ose mos përdorni peshë kur keni hije. Është e dobishme të bëni hije para një pasqyre ose përpara një trajneri, në mënyrë që të mund të merrni informacione kthyese për lëvizjet tuaja. Ju mund të bëni hije për një periudhë kohe të caktuar. Provoni të përqendroheni në një aftësi specifike (p.sh. Aperkat, Duke rrotulluar këmben ) gjatë çdo raundi.

:Endrit Hoxhaj

Sharing is caring!