Si të visheni nëse punoni në një mjedis jo profesional

Si te visheni kur ju punoni në një mjedis joprefesional. 

1 Vishni biznesin rastësor nëse punoni në një mjedis jo profesional, si në pakicë, në një restorant ose në shërbimin ndaj klientit. Biznesi i rastësishëm duhet të duket ende profesional, por nuk kërkon që ju të vishni një kostum dhe kravatë. Jini të kujdesshëm ndaj  rastit në biznesin e rastësishëm. Përpara veshjeve formale nuk do të thotë të veshësh xhinse, atlete dhe xhupat. Shmangni veshjen e ngushtë ose të ngushtë. Veshje biznesi të rastësishme duhet të jenë të pastra, të freskëta dhe klasike dhe jo të modës. Merrni një sugjerim nga bashkëpunëtorët dhe mbikëqyrësit se si duhet të visheni me raste. Mos harroni se ndonëse është një mjedis i rastësishëm i biznesit, veshja pak mund të tregojë ambicie nga ana juaj. 

2. Vishni një këmishë me këmishë me mëngë të gjata ose me mëngë të shkurtra. Këmisha me këmisha janë gjithashtu të pranueshme në shumicën e rasteve të biznesit. Zgjedhja e një këmisha të bardhë, të kaltër të kaltër, ose këmishë me shirita konservative është zgjedhja më e sigurt. Shirts nuk duhet të jenë të përshtatura, por nuk duhet të jetë i trashë. Megjithëse ato mund të jenë më pak të përshtatshme, ju duhet të shikoni profesionalisht. Mos vishni këmisha me logot apo fjalët në pjesën e përparme. Të gjitha këmisha duhet të shtypen me kujdes dhe të futen në pantallona. Disa vende jobujqësore kanë një uniformë standarde që të gjithë kolegët duhet të veshin. Ndërsa kjo zakonisht përfshin vetëm një këmishë uniforme, këmishën tuaj duhet të shtyhet me kujdes, me madhësi të arsyeshme dhe tucked në pantallona.

3. Vishni këmishë, gabardine ose pantallona të pambukta të shtypura me kujdes. Pantallonat e veshjes nuk janë të nevojshme edhe pse ato ende mund të çiftëzohen me këmisha të biznesit të rastësishëm. Pantallonat nuk duhet të jenë të përshtatura, por ato nuk duhet të jenë shumë të ngushta ose shumë të trasha. Ata nuk duhet të jenë të rrethuar por duhet ende të shmangin prekjen e tokës. Pantallona të zeza, kafe, marina dhe kaki janë më të preferuara. Pantallona prej corduroy janë gjithashtu të pranueshme. Megjithëse xhinse nganjëherë janë të pranueshme në industri të caktuara, zgjedhni opsionet e mësipërme para se të zgjidhni xhinse. Vëzhgoni bashkëmoshatarët dhe bosët tuaj për të parë nëse xhinse janë me të vërtetë të pranueshme në vendin e punës. Nëse vishni xhinse, zgjidhni një ngjyrë të errët mbi ngjyrat e lehta ose të zbehta.

4. Vishni një pallto sportive me ngjyrë të lehta ose një triko me cilësi të lartë. Mos vishni një pallto kostum të zi apo xhaketë sportive, pasi kjo është shumë formale. Përzgjidhni një xhaketë sportive të marinës, një xhakete sportive , një triko konservatore dhe të ngurta me ngjyrë V, një xhaketë të pantallona kadifeje ose një triko. Kur veshur blazers, është në rregull të marr madhësive që nuk janë aq të përshtatshme. Sidoqoftë, për veshin e sweaters dhe cardigans, është mirë të zgjidhni madhësive të rehatshme. Sigurohuni që kulbi juaj i V-qafës nuk është shumë i ulët. Ju vetëm dëshironi që të jetë mjaft e thellë për të ekspozuar jakën e këmishës tuaj të veshjes. Nëse veshur një këmishë uniforme, një xhaketë shpesh është e panevojshme. Shumica e vendeve të punës që punësojnë një uniformë duan që këmisha e tyre e kompanisë të shihet qartë.

5. Vishni këpucët e veshjes që janë të rehatshme por akoma profesionale. Vishni këpucë prefesionale ose këpucë lëkure varkë. Shmangni këpucët që janë shumë formale, sidomos nëse mbani pantallona khaki dhe mëngë të shkurtra. Kontrasti midis cilësive do të duket i vështirë dhe konfuz. Këpucët duhet ende të jenë me ngjyrë konservatore. Navy, e zezë dhe kafe janë të gjitha zgjedhje të sigurta. Në disa situata, veshja e atlete që janë etiketuar në mënyrë specifike rastësor i biznesit është gjithashtu i pranueshëm. Këto atlete gjithashtu kanë tendencë të jenë ngjyrë kafe ose të errët. Disa punë jo profesionale kërkojnë që të bëni punë manuale ose fizike. Në këtë situatë, këpucët atletike mund të jenë standardi. Mos harroni të vëzhgoni bashkëpunëtorët dhe të kërkoni fillimisht mbikëqyrësit para se të kaloni në këpucë atletike.

:Endrit Hoxhaj

Sharing is caring!