Spotify thuhet se është paraqitur për IPO-në e saj në fshehtësi

Spotify paraqitet për t’u bërë publike në bursën e Nju Jorkut, sipas një personi të njohur me këtë çështje, në testin më të lartë ende të një teknike që lejon kompanitë të listojnë aksionet pa mbledhur para nëpërmjet një oferte tradicionale të stokut. Me të holla të qëndrueshme nga më shumë se 60 milionë abonentë pagues, shërbimi më i madh i paguar në botë i muzikës nuk ka nevojë për më shumë fonde. Në vend të një oferte publike fillestare, është duke u përpjekur për një listë të drejtpërdrejtë, e cila në thelb u lejon palëve private të fillojnë të tregtojnë aksionet e tyre në një shkëmbim publik. Kjo shmang tarifat e nënshkrimit dhe kufizimet në shitjet e aksioneve nga pronarët e tanishëm, dhe nuk holluar pronat e drejtuesve dhe investitorëve. Spotify, i cili është vlerësuar me rreth 15 miliardë dollarë, do të ishte kompania më e shquar për të kërkuar një listë të drejtpërdrejtë, një metodë që deri më tani është përdorur nga emetuesit e vegjël dhe nga trustet e investimeve të pasurive të paluajtshme. Do të ishte gjithashtu e para për Bursën e Nju Jorkut, e cila ka kërkuar leje nga Komisioni i Letrave me Vlerë për të ndryshuar rregullat e saj për rastin.

Spotify dërgoi dokumente konfidenciale në KSHZ në fund të dhjetorit me qëllim të listimit të aksioneve të saj në tremujorin e parë të këtij viti, tha personi i njohur me këtë çështje, i cili kërkoi të mos identifikohej për të diskutuar informacionin privat. Axios raportoi paraqitjen më herët të mërkurën.

Mbajtja e regjistrimeve private Jo-publike janë bërë më të zakonshme që nga korriku, kur KSHZ-ja fillon të lejojë që të gjitha kompanitë të depozitojnë në mënyrë të fshehtë dokumentet rregullatore të listës IPO të hershme ose të listës së aksioneve, një rezervë e rezervuar më parë për bizneset e vogla. Privatësia fillestare ka për qëllim që procesi i listimit të bëhet më efikas dhe të inkurajojë më shumë kompani për t’u bërë publike. Spotify mund të jetë në gjendje të mbajë dokumentet private deri në 15 ditë para se ofrimi i aksionit të jetë efektiv. Nëse operacioni është i suksesshëm, ajo mund të hapë rrugën për kompanitë e tjera të teknologjisë së lartë, si Airbnb dhe Uber, nëse ata vendosin të shkojnë publike dhe investitorët aktualë nuk duan që aksionet e tyre të dobësohen. Masa ka rreziqet e saj. Pa underwriters, aksionet Spotify nuk do të debutojnë me një çmim të bazuar në reagimet e investitorëve, me blerësit rreshtuar. Një format i pazakontë gjithashtu mund të shkaktojë probleme të paparashikuara, siç u zbulua nga Google në IPO-në e ankandit holandez të vitit 2004. Investitorët Rebound të muzikës kanë pak mundësi për të investuar drejtpërdrejt në biznesin e muzikës, që është në fazat e hershme të një rimëkëmbje nga vitet e shkatërruara nga pirateria dhe një rënie e madhe e shitjeve të CD-ve. Shërbimi i radios në internet Pandora Media Inc. është përpjekur të rritet në vitet e fundit, një flamur i kuq për investitorët potencialë. Por ndryshe nga Pandora, Spotify ka bindur dhjetëra miliona njerëz për të paguar një pagesë mujore.

Spotify është udhëhequr nga Daniel Ek, një sipërmarrës suedez i cili e themeloi kompaninë dhe që atëherë ka rekrutuar një ekip udhëheqës me bazë në SHBA. Ndërsa kompania është lider në tregun e muzikës, ai përballet me një konkurrencë në rritje nga gjigantët e teknologjisë Apple Inc., Amazon.com Inc. dhe Alphabet Inc. Spotify punësoi Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley dhe Allen & Co. vitin e kaluar për të vlerësuar opsionet e saj për një ofertë publike. Kompania ka ngritur tashmë më shumë se 1 miliard dollarë në kapital dhe ka marrë një hua të konvertueshme prej 1 miliardë dollarësh nga investitorët e udhëhequr nga TPG në mars të vitit 2016. Konvertimi ishte i lidhur me një ofertë publike, me kushtet që janë në rritje më të favorshme për TPG sa më gjatë që merr. Duke zgjedhur një listë të drejtpërdrejtë, Spotify do të duhet të arrijë një marrëveshje të re me kompaninë private të kapitalit. Spotify bëri një hap të madh drejt ofertës publike vitin e kaluar duke nënshkruar marrëveshje afatgjata të licencimit me të tre etiketat e mëdha rekord, duke u lejuar atyre për herë të parë që disa këngë të kufizoheshin vetëm për të paguar abonentë. Ofruesi i muzikës së transmetimit gjithashtu vendosi një padi të klasës së aksionit vitin e kaluar me kompozitorët që kërkonin honorare, edhe pse disa parti nuk ishin të kënaqur me marrëveshjen dhe më pas kanë paraqitur kundërshtime.

Sharing is caring!